Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana, screen z YouTube

Prosta rolada ziemniaczana, która spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Przygotuj prosty posiłek o wyjątkowym aromacie i zaskocz domowników wyjątkowym daniem.

Składniki

  • Ziemniaki (1 kilogram)
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • Jajka ugotowane na twardo (5 sztuk)
  • Marchew (1 sztuka)
  • Surowe jajko (1 sztuka)
  • Starty żółty ser (100 gramów)
  • Mąka (2 łyżki)
  • Bułka tarta (3 łyżki)
  • Posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
  • Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
  • Masło (3 łyżki)

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po odcedzeniu i ostudzeniu, obieramy je ze skórek oraz ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie ścieramy również jajka, które wraz z mąką dodajemy do ziemniaków. W drugiej kolejności dosypujemy żółty ser i natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym całość dokładnie mieszamy.

Teraz obieramy marchewkę, ścieramy ją na grubych oczkach tarki i podsmażamy na maśle. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placek, który posypujemy bułka tartą i wykładamy na niego startą marchewkę. Całość zawijamy w rulon i przekładamy do formy. Pamiętamy, żeby wcześniej nasmarować ją masłem.

Roladę smarujemy surowym jajkiem (z wierzchu), posypujemy startym serem i polewamy rozpuszczonym masłem. Roladę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Całość najlepiej będzie pasować z dodatkiem sosu pieczarkowego.

Powiązane posty