Prosta rolada ziemniaczana, która spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Przygotuj prosty posiłek o wyjątkowym aromacie i zaskocz domowników wyjątkowym daniem.
Składniki
- Ziemniaki (1 kilogram)
- Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
- Jajka ugotowane na twardo (5 sztuk)
- Marchew (1 sztuka)
- Surowe jajko (1 sztuka)
- Starty żółty ser (100 gramów)
- Mąka (2 łyżki)
- Bułka tarta (3 łyżki)
- Posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
- Pieprz czarny mielony (1 szczypta)
- Masło (3 łyżki)
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po odcedzeniu i ostudzeniu, obieramy je ze skórek oraz ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie ścieramy również jajka, które wraz z mąką dodajemy do ziemniaków. W drugiej kolejności dosypujemy żółty ser i natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym całość dokładnie mieszamy.
Teraz obieramy marchewkę, ścieramy ją na grubych oczkach tarki i podsmażamy na maśle. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placek, który posypujemy bułka tartą i wykładamy na niego startą marchewkę. Całość zawijamy w rulon i przekładamy do formy. Pamiętamy, żeby wcześniej nasmarować ją masłem.
Roladę smarujemy surowym jajkiem (z wierzchu), posypujemy startym serem i polewamy rozpuszczonym masłem. Roladę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Całość najlepiej będzie pasować z dodatkiem sosu pieczarkowego.