Roladki schabowe to mięsne przysmaki uwielbiane przez wszystkich miłośników pożywnej, ale także smacznej kuchni. Mogą wystąpić w roli głównej jako najważniejszy składnik obiadu, ale czyż nie każdy z nas lubi czasami po prostu chwycić taką roladkę i skonsumować samą w całości?
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- przyprawa do mięs
- koper
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw kotlety schabowe należy umyć i osuszyć. Następie tłuczkiem rozbijamy na cienko.
Posiekany koperek i masło łączymy ze sobą. Następnie po kolei wszystkie kotlety smarujemy masłem. Teraz kawałki mięsa zwijamy ciasno, ale rozpoczynamy od boków. W efekcie ma powstać walec.
Roztrzepujemy jajko i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do mięs.
Panierowanie roladek rozpoczynamy od mąki. Następnie obtaczamy je w jajku i śmietanie, a na sam koniec w bułce tartej.
Roladki należy smażyć na rozgrzanym oleju i na niedużym ogniu. Powinny przybrać złocisty kolor, ale pamiętajmy, aby co jakiś czas je obracać. Dzięki temu usmażą się równomiernie.