Roladki uwielbiamy za to, że są bardzo uniwersalną potrawą. Mogą być składnikiem tradycyjnego obiadu, ale także smakowitą przekąską lub przystawką. A te wykonane zgodnie z poniższym przepisem z mozzarellą i boczkiem po prostu zachwycają.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g sera mozzarella
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g drobno startego parmezanu
- 80 g bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy mięso mielone, wsypujemy parmezan i tartą bułkę. Wbijamy również jajka i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aby wyrobić jednolitą masę.
Teraz mięsną masę dzielimy na 4 porcje i wszystkie rozpuszczamy na dłoni. Plasterek boczku i mozzarellę kładziemy na środku każdej porcji. Następnie zwijamy i zlepiamy.
Roladki owijamy boczkiem i układamy w formie do zapiekania. Formę należy wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Pieczenie ustawiamy na 45 minut.
Takie roladki można podawać z surówką i ziemniakami.