Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Roladki z boczkiem i mozzarellą 

roladki

Roladki uwielbiamy za to, że są bardzo uniwersalną potrawą. Mogą być składnikiem tradycyjnego obiadu, ale także smakowitą przekąską lub przystawką. A te wykonane zgodnie z poniższym przepisem z mozzarellą i boczkiem po prostu zachwycają. 

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego 
  • 200 g sera mozzarella 
  • 200 g wędzonego boczku 
  • 100 g drobno startego parmezanu 
  • 80 g bułki tartej 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Do miski wkładamy mięso mielone, wsypujemy parmezan i tartą bułkę. Wbijamy również jajka i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aby wyrobić jednolitą masę. 

Teraz mięsną masę dzielimy na 4 porcje i wszystkie rozpuszczamy na dłoni. Plasterek boczku i mozzarellę kładziemy na środku każdej porcji. Następnie zwijamy i zlepiamy. 

Roladki owijamy boczkiem i układamy w formie do zapiekania. Formę należy wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wstawiamy ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Pieczenie ustawiamy na 45 minut. 

Takie roladki można podawać z surówką i ziemniakami. 

Powiązane posty