Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 

sałatka

Trudno sobie wyobrazić majówkę bez grilla i jakiejś smacznej sałatki. Do najbardziej popularnych należą sałatki ziemniaczane występujące w różnych wersjach. Niekoniecznie jednak zawsze dodajemy rzodkiewkę, a taki scenariusz zapewnia wyjątkowe połączenie smaków. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 cebula 
  • 5 rzodkiewek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Czekamy, aż zmiękną, a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy i kroimy w plasterki. 

Sos przygotowujemy, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę. Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Teraz ziemniaki układamy na półmisku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Pozostaje posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Skrapiamy sosem i podajemy do grillowych dań. 

Powiązane posty