Sałatka gyros jest popularnym dodatkiem do obiadów. Spróbuj nieco ją zmienić, aby osiągnąć prawdziwie ognisty efekt. Wystarczy Ci kilka prostych składników
Składniki
- Piersi z kurczaka (2 sztuki)
- Ketchup (4 łyżki)
- Majonez (4 łyżki)
- Przyprawa do kurczaka (2 łyżki)
- Pomidory (2 sztuki)
- Ogórek (1 sztuka)
- Czerwona cebula (2 sztuki)
- Kapusta pekińska (0.5 sztuki)
- Kukurydza w puszce (1 opakowanie)
- Olej do smażenia (3 łyżki)
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w paski i posypujemy przyprawą. Z kolei kukurydzę odsączamy, kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz mieszamy ketchup z majonezem i dodajemy 2 łyżki wody.
Kurczaka przekładamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy do momentu, aż uzyska złocistą barwę. Całość odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i na kilka minut przekładamy do lodówki.
Teraz myjemy ogórki i pomidory. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy stopniowo do salaterki, tworzący przy tym warstwy. Każdą powstałą warstwę polewamy sosem.