Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś w sosie porowym

Łosoś w sosie porowym

Chcesz przygotować obiad, który zachwyci każdego? No to do dzieła!

Składniki

  • filety łososia – 600 g
  • przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
  • suszone tymianek – 1 łyżeczka
  • olej – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • cebula – 1/4 sztuki
  • por – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • białe wino – 50 ml (opcjonalnie)
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • posiekana zielenina (np. bazylii, natki) – 2 łyżki

Przygotowanie

Łososia kroimy w porcje, a następnie doprawiamy go solą, pieprzem, curry i połową tymianku. Filety z ryby układamy na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy przez ok. 3 minuty z obu stron. Przekładamy rybę na talerze. Teraz na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy starty czosnek i pokrojonego w półplastry pora.

Całość smażymy 3 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą tymianku. Teraz nalewamy wino i powoli je odparowujemy. Kiedy alkohol wyparuje, przykrywamy danie i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Od momentu jej zagotowania trzymamy patelnię na ogniu jeszcze przez 3 minuty.

W tak przygotowany sos wkładamy łososia, a po 5 minutach zdejmujemy patelnię z ognia. Danie przekładamy na talerze i ozdabiamy natką pietruszki albo bazylią.

Powiązane posty