Chcesz przygotować obiad, który zachwyci każdego? No to do dzieła!
Składniki
- filety łososia – 600 g
- przyprawa curry – 1/2 łyżeczki
- suszone tymianek – 1 łyżeczka
- olej – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- cebula – 1/4 sztuki
- por – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- białe wino – 50 ml (opcjonalnie)
- śmietanka 30% – 200 ml
- posiekana zielenina (np. bazylii, natki) – 2 łyżki
Przygotowanie
Łososia kroimy w porcje, a następnie doprawiamy go solą, pieprzem, curry i połową tymianku. Filety z ryby układamy na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy przez ok. 3 minuty z obu stron. Przekładamy rybę na talerze. Teraz na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy starty czosnek i pokrojonego w półplastry pora.
Całość smażymy 3 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą tymianku. Teraz nalewamy wino i powoli je odparowujemy. Kiedy alkohol wyparuje, przykrywamy danie i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę. Od momentu jej zagotowania trzymamy patelnię na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
W tak przygotowany sos wkładamy łososia, a po 5 minutach zdejmujemy patelnię z ognia. Danie przekładamy na talerze i ozdabiamy natką pietruszki albo bazylią.