Prosta do przygotowania sałatka mimoza. Jak przygotować warstwową sałatkę? Z tym przepisem kulinarnym zrobisz to bezbłędnie – i to w zaledwie kilka chwil.
Składniki
- Marchewki – 2 szt.
- Ziemniaki – 4 szt.
- Jajka – 6 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
- Cebula – 1 szt.
- Majonez – do smaku
- Do dekoracji: natka, szczypiorek lub koperek
Przygotowanie
Nieobrane ziemniaki i marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 35 minut. Następnie odcedzamy je, studzimy i obieramy. Gotujemy jajka na twardo (ok. 10 minut) i kroimy je na połówki. Oddzielamy żółtka od białek.
Na dno salaterki układamy tuńczyka odcedzonego z zalewy i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majonezem. Na nim układamy białka starte na dużych oczkach tarki. Kolejną warstwą starta marchewka, a po niej – ziemniaki. Wszystko smarujemy warstwą majonezu i posypujemy żółtkami startymi na tarce. Sałatkę mimoza dekorujemy natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.