Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka mimoza

Sałatka mimoza

Prosta do przygotowania sałatka mimoza. Jak przygotować warstwową sałatkę? Z tym przepisem kulinarnym zrobisz to bezbłędnie – i to w zaledwie kilka chwil.

Składniki

  • Marchewki – 2 szt.
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Jajka – 6 szt.
  • Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
  • Cebula – 1 szt.
  • Majonez – do smaku
  • Do dekoracji: natka, szczypiorek lub koperek

Przygotowanie

Nieobrane ziemniaki i marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 35 minut. Następnie odcedzamy je, studzimy i obieramy. Gotujemy jajka na twardo (ok. 10 minut) i kroimy je na połówki. Oddzielamy żółtka od białek.

Na dno salaterki układamy tuńczyka odcedzonego z zalewy i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majonezem. Na nim układamy białka starte na dużych oczkach tarki. Kolejną warstwą starta marchewka, a po niej – ziemniaki. Wszystko smarujemy warstwą majonezu i posypujemy żółtkami startymi na tarce. Sałatkę mimoza dekorujemy natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.

Powiązane posty