Doskonała sałatka, którą można wzbogacić o młode ziemniaki lub pomidorki koktajlowe. Znakomicie komponuje się z daniami z grilla, ale też jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 150 g świeżego tuńczyka (lub 4 łyżki odsączonego tuńczyka z puszki)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 90 g zielonej fasolki Mamut lub zwykłej zielonej fasolki
- 1 mała czerwona cebulka, pokrojona na plasterki
- 2 jajka, ugotowane na półtwardo
- 6 liści sałaty rzymskiej
- 4 fileciki anchois
- 10 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
- 10 kaparów, odsączonych
Sos:
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1-2 łyżki listków świeżego oregano
Przygotowanie
Tuńczyka płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy rybę po ok. 2 minuty z obu stron. Z kolei fasolkę gotujemy 2 minuty we wrzącej wodzie. Plasterki cebuli posypujemy solą. Dressing przygotowujemy poprzez zwyczajne wymieszanie wszystkich składników na sos.
Teraz układamy sałatę rzymską na talerzach, na niej wykładamy fasolę i czerwoną cebulę. Dodajemy połówki jajek ugotowanych na twardo i filety anchois. Wszystko dekorujemy oliwkami i kaparami. Na sam wierzch nakładamy grillowanego łososia. Alternatywnie może być również łosoś z puszki. Całość polewamy sosem i podajemy do stołu.