Błyskawiczny przepis na pyszny obiad. Bez kombinowania – bo czasem tak właśnie jest najlepiej.
Składniki
- 400 g kopytek, gnocchi, klusek śląskich lub leniwych
- 1 pojedynczy filet kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 mała cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki, bazylii)
Przygotowanie
Pokrojony w kostkę filet doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Następnie kroimy cukinię wzdłuż (na 4 części), a następnie w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, przekładamy na nią kurczaka i smażymy przez 2 minuty.
Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy kluski na złocisty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty, po czym dodajemy cukinię i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Teraz gotujemy śmietankę, którą mieszamy z przygotowaną zieleniną. Przekładamy całość na patelnię z kluskami i wszystko razem mieszamy. Gotowe!