Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopytka z kurczakiem

Kopytka z kurczakiem

Błyskawiczny przepis na pyszny obiad. Bez kombinowania – bo czasem tak właśnie jest najlepiej.

Składniki

  • 400 g kopytek, gnocchi, klusek śląskich lub leniwych
  • 1 pojedynczy filet kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 ml śmietanki 18% lub 12% (do zup i sosów)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki, bazylii)

Przygotowanie

Pokrojony w kostkę filet doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Następnie kroimy cukinię wzdłuż (na 4 części), a następnie w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, przekładamy na nią kurczaka i smażymy przez 2 minuty.

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy kluski na złocisty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty, po czym dodajemy cukinię i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Teraz gotujemy śmietankę, którą mieszamy z przygotowaną zieleniną. Przekładamy całość na patelnię z kluskami i wszystko razem mieszamy. Gotowe!

Powiązane posty