Zadbaj o znakomity dodatek do posiłku. Prosta sałatka szpinakowa z olbrzymią ilością witamin i wyjątkowym smakiem. Szpinak jest źródłem żelaza, a z dodatkiem awokado i pestek słonecznika – esencją przyjemności i kulinarnej rozkoszy.
Składniki
- Szpinak świeży – 200 gramów
- Sos sałatkowy – 2 opakowania
- Awokado – 1 sztuka
- Pestki słonecznika – 2 łyżki
- Musztarda – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Przygotowanie
Na początek rozrabiamy sos sałatkowy, który mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie myjemy szpinak, a obrane awokado kroimy w plastry. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Na koniec mieszamy szpinak i awokado w salaterce, polewamy sosem sałatkowym i posypujemy pestkami słonecznika.
Tak przygotowaną sałatkę można potraktować również jako oddzielny posiłek – wystarczy wzbogacić ją o świeże pieczywo.