Sałatka truskawkowa jest znakomitym, sezonowym daniem, które znakomicie sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu na słodko. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale również wyjątkowo zdrowa i nie obciąża układu pokarmowego. Z tego powodu znakomicie sprawdza się latem podczas upałów.
Składniki:
– Sałata lodowa (½ sałaty)
– Truskawki (10 dag)
– Ser kozi (10 dag)
– Płatki migdałowe (2 dag)
– Szczypiorek (1 pęczek)
– Olej z pestek winogron (2 łyżki)
– Miód (1 łyżeczka)
– Sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Musztarda (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sałaty lodowej. W tym celu starannie ją płuczemy i suszymy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy ser kozi, a szczypiorek płuczemy, suszymy i drobno kroimy. Na suchą patelnią wysypujemy płatki migdałowe i podgrzewamy do ich zarumienienia. Do osobnej miseczki nakładamy miód, musztardę, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatę, szczypiorek, truskawki i ser kozi przekładamy do salaterki. Całość polewamy dressingiem. Wierzch sałatki truskawkowej możemy posypać płatkami migdałowymi.