Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka truskawkowa

Sałatka truskawkowa jest znakomitym, sezonowym daniem, które znakomicie sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu na słodko. Potrawa jest nie tylko pyszna, ale również wyjątkowo zdrowa i nie obciąża układu pokarmowego. Z tego powodu znakomicie sprawdza się latem podczas upałów.

Składniki:
– Sałata lodowa (½ sałaty)
– Truskawki (10 dag)
– Ser kozi (10 dag)
– Płatki migdałowe (2 dag)
– Szczypiorek (1 pęczek)
– Olej z pestek winogron (2 łyżki)
– Miód (1 łyżeczka)
– Sok z cytryny (1 łyżeczka)
– Musztarda (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sałaty lodowej. W tym celu starannie ją płuczemy i suszymy, a następnie rwiemy na kawałki. Następnie truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy ser kozi, a szczypiorek płuczemy, suszymy i drobno kroimy. Na suchą patelnią wysypujemy płatki migdałowe i podgrzewamy do ich zarumienienia. Do osobnej miseczki nakładamy miód, musztardę, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatę, szczypiorek, truskawki i ser kozi przekładamy do salaterki. Całość polewamy dressingiem. Wierzch sałatki truskawkowej możemy posypać płatkami migdałowymi.

Powiązane posty