Delikatne, kremowe i rozpływające się w ustach lody pistacjowe z drobnymi kawałkami orzechów. Brzmi wybornie? I takie właśnie jest. W dodatku potrzebujemy do tego zaledwie kilku prostych składników i niewielkiej ilości czasu.
Składniki
- Mleko (250 ml)
- Pistacje solone, niełuskane (250 g) lub gotowe niesolone pistacje łuskane (120 g)
- Cukier (80 g)
- Śmietanka 30% (280 g)
- Zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie
Na początek obieramy pistacje z łupinek. Ważne jest, żebyśmy usunęli nie tylko twardą ochronkę, ale również tę miękką. Jeśli mamy przygotowane pistacje łuskane, to możemy śmiało pominąć ten najbardziej czasochłonny krok.
Orzechy mielimy na drobny piasek. W ten sposób otrzymamy przyjemną konsystencję z drobinkami orzechów. Jeśli chcemy bardziej kremowe lody, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy mielili nieco dłużej. Tak przygotowane orzechy przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Nie przykrywamy rondelka.
Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia, odstawiamy do przestudzenia i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Masę pistacjową przekładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. W tym czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę. Robimy to krótko i z wyczuciem, żeby się nie zważyła (ok. 1 minuty).
Teraz dodajemy ubitą śmietanę do masy pistacjowej. Teraz wystarczy całość wymieszać i przełożyć do keksówki czy szklanego naczynia, w którym będą przechowywane lody. Najlepiej jednak sprawdzi się puste pudełko po lodach ze sklepu. Tak przygotowane lody pistacjowe przekładamy do zamrażalnika. Gotowe będą po czasie zależnym od ustawionej temperatury (ok. 5 godzin przy -15 oC). Jeśli mocniej zamarzną, to po wyjęciu mogą potrzebować chwili czasu, żeby zmięknąć – nie zaszkodzi to ich smakowi. Pamiętajmy tylko, żeby przykryć naczynie z mrożonymi lodami, żeby nie wyschły w zamrażarce.