To smaczna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka. A dodatkowo będzie bardzo zdrowa. W końcu wszyscy dietetycy coraz głośniej mówią o tym, jak dużo zdrowych składników zawierają boczniaki. Obok pieczarek to grzyby najbardziej dostępne w sklepach i dodatkowo tak samo tanie. Mają jednak nie tylko mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak przeciwutleniacze, ale będą zapewniać naszej sałatce wspaniały aromat.
Składniki:
- 10 dag boczniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Bierzemy grzyby i obtaczamy w mące. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Grzyby umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Oprószamy je solą i pieprzem i smażymy na rumiano z obydwu stron.
Rwiemy liście kapusty na nieduże kawałki i układamy na talerzu.
Boczniaki także kroimy na małe kawałki i umieszczamy je na kapuście.
Pomidory z kolei kroimy na półplasterki, a cebulę w piórka. Pomidora i cebulę układamy na kapuście. Oprószamy całość solą i pieprzem.
Teraz 3 łyżki oleju musimy bardzo dokładnie wymieszać z octem, musztardą i miodem. Dzięki temu powstanie gładki aromatyczny sos.
Na koniec polewamy sosem sałatkę.