Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z boczniakami 

Sałatka z boczniakami

To smaczna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka. A dodatkowo będzie bardzo zdrowa. W końcu wszyscy dietetycy coraz głośniej mówią o tym, jak dużo zdrowych składników zawierają boczniaki. Obok pieczarek to grzyby najbardziej dostępne w sklepach i dodatkowo tak samo tanie. Mają jednak nie tylko mnóstwo prozdrowotnych składników takich jak przeciwutleniacze, ale będą zapewniać naszej sałatce wspaniały aromat. 

Składniki: 

  • 10 dag boczniaków 
  • 1 jajko 
  • mąka pszenna 
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz 
  • olej 
  • 2 liście kapusty pekińskiej 
  • 1 pomidor 
  • czerwona cebula 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka musztardy 

Sposób przygotowania: 

Bierzemy grzyby i obtaczamy w mące. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. 

Grzyby umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Oprószamy je solą i pieprzem i smażymy na rumiano z obydwu stron. 

Rwiemy liście kapusty na nieduże kawałki i układamy na talerzu. 

Boczniaki także kroimy na małe kawałki i umieszczamy je na kapuście. 

Pomidory z kolei kroimy na półplasterki, a cebulę w piórka. Pomidora i cebulę układamy na kapuście. Oprószamy całość solą i pieprzem.

Teraz 3 łyżki oleju musimy bardzo dokładnie wymieszać z octem, musztardą i miodem. Dzięki temu powstanie gładki aromatyczny sos. 

Na koniec polewamy sosem sałatkę. 

Powiązane posty