Szukasz śniadaniowej odmiany, ponieważ spowszedniały Ci kanapki lub jajecznica? Dobrą alternatywą będzie omlet, ale nie byle jaki. Poniżej zaprezentowany przepis to receptura na omlet warzywny, gdzie nie zabraknie szynki, cebulki i mozzarelli.
Składniki:
- 8 jajek
- mleko olej
- 1 cebula
- szczypiorek
- 125 g mozzarelli w kulkach
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g szynki z indyka
- ketchup
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wbijamy jajka do miski i dodajemy mleko. Sypiemy sól i pieprz, a następnie mieszamy. Do takiej mieszanki dodajemy jeszcze posiekaną cebulę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w plasterki.
Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Omlet należy smażyć na wolnym ogniu.
W momencie, gdy zauważymy, że jajka już się lekko ścinają, dodajemy połowę sera mozzarella.
Gdy pierwszy omlet już będzie gotowy, zaczynamy smażyć kolejny. Tak samo jak poprzednio, czekamy, aż jajka się zetną i dodajemy kulki mozzarelli, które nam pozostały.
Tak przygotowane omlety podajemy z dodatkiem ketchupu łagodnego lub bardziej pikantnego w zależności od własnych upodobań. Dodatkowo potrawę wzbogacamy estetycznie koktajlowymi pomidorkami.