Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z zupki chińskiej

Sałatka z zupki chińskiej

Szybka przekąska w letnie dni. Pomysłowy przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z zupek chińskich.

Składniki

Zupka chińska

  • Zupka chińska – 2 szt.
  • Szynka gotowana – 160 g
  • Kurczak filety z piersi – 120 g
  • Pomidor czerwony – 4 szt.
  • Ogórek – 1 szt.
  • Szczypiorek – 0,5 pęczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Olej – 20 ml

Sos

  • Majonez – 2 łyżki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Sól – 3 szczypty
  • Pieprz czarny – 2 szczypty

Przygotowanie

Zaczynamy od podsmażenia na oleju filetu z kurczaka porwanego na małe kawałki. Następnie mięso odstawiamy na bok do całkowitego przestygnięcia.

Umyte pomidory oraz ogórka kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie te składniki przekładamy do miski. Do osobnej miski wkładamy makaron i zalewamy go wrzątkiem. Zostawiamy do momentu, aż napęcznieje. Gdy to nastąpi, przelewamy go zimną wodą. Odcedzamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie w kostkę kroimy szynkę i dodajemy do miski z warzywami. Łączymy majonez z jogurtem i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Na koniec wszystkie składniki przekładamy do salaterki i dokładnie mieszamy.

Powiązane posty