Szybka przekąska w letnie dni. Pomysłowy przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z zupek chińskich.
Składniki
Zupka chińska
- Zupka chińska – 2 szt.
- Szynka gotowana – 160 g
- Kurczak filety z piersi – 120 g
- Pomidor czerwony – 4 szt.
- Ogórek – 1 szt.
- Szczypiorek – 0,5 pęczka
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Olej – 20 ml
Sos
- Majonez – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Sól – 3 szczypty
- Pieprz czarny – 2 szczypty
Przygotowanie
Zaczynamy od podsmażenia na oleju filetu z kurczaka porwanego na małe kawałki. Następnie mięso odstawiamy na bok do całkowitego przestygnięcia.
Umyte pomidory oraz ogórka kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie te składniki przekładamy do miski. Do osobnej miski wkładamy makaron i zalewamy go wrzątkiem. Zostawiamy do momentu, aż napęcznieje. Gdy to nastąpi, przelewamy go zimną wodą. Odcedzamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie w kostkę kroimy szynkę i dodajemy do miski z warzywami. Łączymy majonez z jogurtem i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Na koniec wszystkie składniki przekładamy do salaterki i dokładnie mieszamy.