Poczuj się jak w stolicy Francji dzięki kultowemu przepisowi na wyborną przekąskę. Rozsiądź się wygodnie i delektuj się niezapomnianym smakiem, który przeniesie Cię wprost pod Wieżę Eiffla.
Składniki
- Ser brie (275 g)
- Serek śmietankowy (100 g)
- Masło (2 łyżki)
- Sól (1 szczypta)
- Chleb pszenny (6 kromek)
- Miód (1 łyżka)
- Mięta świeża (6 liści)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
Przygotowanie
Odrywamy skórkę z sera brie, a sam ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy go do rozdrabniacza wraz z masłem, solą i serkiem śmietankowym. Całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Chleb na grzanki kroimy w kromki delikatnie nasączamy oliwą i smażymy na patelni do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Jeszcze lepiej, jeśli mamy w domu gofrownicę! Tak przygotowane grzanki nacieramy czosnkiem.
Na koniec przygotowaną masę serową przekładamy na półmisek, polewamy jej wierzch miodem i dekorujemy miętą. Podajemy razem z grzankami.