Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ser brie z grzankami

Ser brie z grzankami, screen z YouTube

Poczuj się jak w stolicy Francji dzięki kultowemu przepisowi na wyborną przekąskę. Rozsiądź się wygodnie i delektuj się niezapomnianym smakiem, który przeniesie Cię wprost pod Wieżę Eiffla.

Składniki

  • Ser brie (275 g)
  • Serek śmietankowy (100 g)
  • Masło (2 łyżki)
  • Sól (1 szczypta)
  • Chleb pszenny (6 kromek)
  • Miód (1 łyżka)
  • Mięta świeża (6 liści)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)

Przygotowanie

Odrywamy skórkę z sera brie, a sam ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy go do rozdrabniacza wraz z masłem, solą i serkiem śmietankowym. Całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Chleb na grzanki kroimy w kromki delikatnie nasączamy oliwą i smażymy na patelni do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Jeszcze lepiej, jeśli mamy w domu gofrownicę! Tak przygotowane grzanki nacieramy czosnkiem.

Na koniec przygotowaną masę serową przekładamy na półmisek, polewamy jej wierzch miodem i dekorujemy miętą. Podajemy razem z grzankami.

Powiązane posty