Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort czekoladowy z koniakiem

Tort czekoladowy z koniakiem, screen z YouTube

Potrzebujesz przygotować tort, który dobrze się prezentuje, jest elegancki, a przy tym wyborny? W takim razie ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Zachwyć wszystkich biesiadników jednym z najwspanialszych tortów czekoladowych.

Składnik na pącz

  • Cukier (40 g)
  • Sok z pomarańczy (100 ml)
  • Likier ajerkoniak (25 ml)

Składniki na biszkopt

  • Cukier puder (90 g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Kakao (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (30 g)
  • Mąka migdałowa (20 g)
  • Mąka pszenna (30 g)

Składniki na mus czekoladowy:

  • Cukier wanilinowy (8 g)
  • Jajka (5 sztuk)
  • Śmietana 30% (250 ml)
  • Koniak (25 ml)
  • Czekolada deserowa (165 g)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubijamy jajka z cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej piany. Kakao, mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i wraz z mielonymi migdałami dodajemy je stopniowo do jajecznej pianki. Cały czas przy tym delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 155 oC przez ok. 25 minut.

W tym czasie przechodzimy do przygotowania musu czekoladowego. Wystarczy, że ubijemy żółtka jajek z cukrem (również na puszystą piankę) i rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę możemy rozpuścić w kąpieli wodnej, a ewentualnie w mikrofali. Na koniec powoli dolewamy koniak, cały czas przy tym mieszając. Mus czekoladowy odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Pącz przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Teraz odcinamy górną warstwę biszkoptu w celu wyrównania powierzchni tortu czekoladowego. Biszkopt skrapiamy pączem (najwygodniej będzie polewać go równomiernie łyżką). Na biszkopt znajdujący się wciąż w tortownicy przelewamy mus czekoladowy. Całość wygładzamy nożem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy tort czekoladowy z formy i obficie posypujemy go kakao.

Znakomitym pomysłem będzie ozdobienie jego powierzchni kilkoma przekrojonymi na pół truskawkami.

Powiązane posty