Potrzebujesz przygotować tort, który dobrze się prezentuje, jest elegancki, a przy tym wyborny? W takim razie ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Zachwyć wszystkich biesiadników jednym z najwspanialszych tortów czekoladowych.
Składnik na pącz
- Cukier (40 g)
- Sok z pomarańczy (100 ml)
- Likier ajerkoniak (25 ml)
Składniki na biszkopt
- Cukier puder (90 g)
- Jajka (3 sztuki)
- Kakao (30 g)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
- Mąka migdałowa (20 g)
- Mąka pszenna (30 g)
Składniki na mus czekoladowy:
- Cukier wanilinowy (8 g)
- Jajka (5 sztuk)
- Śmietana 30% (250 ml)
- Koniak (25 ml)
- Czekolada deserowa (165 g)
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubijamy jajka z cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej piany. Kakao, mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i wraz z mielonymi migdałami dodajemy je stopniowo do jajecznej pianki. Cały czas przy tym delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 155 oC przez ok. 25 minut.
W tym czasie przechodzimy do przygotowania musu czekoladowego. Wystarczy, że ubijemy żółtka jajek z cukrem (również na puszystą piankę) i rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę możemy rozpuścić w kąpieli wodnej, a ewentualnie w mikrofali. Na koniec powoli dolewamy koniak, cały czas przy tym mieszając. Mus czekoladowy odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Pącz przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Teraz odcinamy górną warstwę biszkoptu w celu wyrównania powierzchni tortu czekoladowego. Biszkopt skrapiamy pączem (najwygodniej będzie polewać go równomiernie łyżką). Na biszkopt znajdujący się wciąż w tortownicy przelewamy mus czekoladowy. Całość wygładzamy nożem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy tort czekoladowy z formy i obficie posypujemy go kakao.
Znakomitym pomysłem będzie ozdobienie jego powierzchni kilkoma przekrojonymi na pół truskawkami.