Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smażone kuleczki z cukinii 

Smażone kuleczki z cukinii 

Cukinia to wspaniałe zdrowe warzywo, które przygotowywane może być na wiele rozmaitych sposobów. Można z niego zrobić także wspaniałe przekąski w kształcie kuleczek z dodatkiem sera i cebuli. Sprawdzą się jako przystawka podawana na przyjęciach lub po prostu dodatek do kanapek. 

Składniki: 

  • pół cebuli  
  • 2 jajka  
  • 55 g bułki tartej 
  • 500 g cukinii  
  • 85 g mąki pszennej 
  • 1 l oleju 
  • 1 łyżka oregano  
  • szczypta pieprzu czarnego  
  • 3 łyżki natki pietruszki  
  • 100 g sera feta 
  • 100 g grana padano 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Najpierw w garnku musimy zagotować wodę. Cukinię natomiast będziemy ścierać na tarce z grubymi oczkami. Potem przekładamy na sito, a następnie zanurzamy w gotującej się wodzie na mniej więcej 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i czekamy, aż cukinia lekko przestygnie. Wówczas wyciskamy z niej nadmiar wody. 

Na patelni natomiast rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Powinna być posolona. Czekamy, aż się zeszkli i wówczas przekładamy do dużej miski. Dodajemy tam również cukinię, oregano, pietruszkę, pokruszony ser feta oraz starty ser gra napadano. Dodajemy jeszcze jajka i bułkę tartą. 

Teraz te wszystkie składniki musimy bardzo dokładnie wymieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt wilgotna, to dodajemy po prostu więcej bułki tartej. Teraz wstawiamy masę do lodówki na mniej więcej godzinę. 

Następnie musimy wymieszać mąkę z niedużą ilością soli i pieprzu. Wyjmujemy masę i formujemy kuleczki. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Potem obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Czekamy, aż zmienią kolor na złoty. 

Kuleczki odsączamy z tłuszczu i podajemy, póki są ciepłe. 

Powiązane posty