Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jagodowy sorbet 

sorbet jagodowy

To najlepszy przepis na deser, jeżeli akurat jest upalny dzień, masz ochotę na zimny smakołyk, ale nie chce Ci się wychodzić z domu. Dużą zaletą jest to, że sorbet przygotowuje się bardzo szybko, a poza tym przygotowany będzie tylko i wyłącznie z naturalnych składników. 

Składniki: 

  • 600 g jagód 
  • 200 g cukru 
  • 300 ml wody 
  • 50 ml likieru porzeczkowego 
  • białko 
  • świeże owoce do przybrania 

Sposób przygotowania: 

Po dokładnym przebraniu jagód należy je równie dokładnie umyć, a następnie odsączyć. 

W małym garnku albo rondelku musisz zagotować syrop składający się z cukru i wody. Dorzucamy następnie owoce i gotujemy przez 10 minut na niedużym ogniu. 

Teraz całość musimy przestudzić, a potem przecieramy przez sito i odstawiamy. Masa musi ostygnąć. 

Następnie białka należy ubić na sztywną pianę. Potem mieszamy ją z przetartymi jagodami. Dodajemy jeszcze likier do smaku, a następnie ponownie mieszamy i przekładamy do formy. W niej masa powinna się mrozić przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy sorbet i odstawiamy na 10 minut. 

Musi lekko zmięknąć, aby można było go rozdrobnić, wykorzystując na przykład łyżkę do lodów. Taką masę wkładamy do lodówki, gdzie powinna się mrozić kolejną godzinę. 

Powiązane posty