Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos korzenny z pomarańczą

Sos pomarańczowy

Najlepszy sos do delikatnego mięsa z kaczki lub indyka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego pomarańczowy aromat, to pod koniec przygotowywania dodaj kieliszek pomarańczowego likieru.

Składniki

  • Sos do pieczeni – 1 sztuka
  • Pomarańcza – 1 sztuka
  • Kora cynamonowa, kawałek – 1 sztuka
  • Goździki – 2 sztuki
  • Gwiazdka anyżu, kawałek – 1 sztuka
  • Szalotka – 2 sztuki
  • Świeży imbir – 50 gramów
  • Olej do smażenia – 50 mililitrów

Przygotowanie

W garnku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę z cynamonem, anyżem i goździkami. Do mieszanki dolewamy szklankę wody. Opcjonalnie może też być sos pozostały po pieczeniu mięsa. Do gotującego się wywaru dodajemy sos do pieczeni w proszku. Bardzo dokładnie mieszamy zawartość patelni, po czym dosypujemy jeszcze starty imbir i startą skórkę pomarańczy. Całość gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien odpowiednio zgęstnieć.

Na koniec dodajemy segmenty pomarańczy, a także możemy w tym momencie dolać do sosu likier pomarańczowy.

Powiązane posty