Najlepszy sos do delikatnego mięsa z kaczki lub indyka. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego pomarańczowy aromat, to pod koniec przygotowywania dodaj kieliszek pomarańczowego likieru.
Składniki
- Sos do pieczeni – 1 sztuka
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Kora cynamonowa, kawałek – 1 sztuka
- Goździki – 2 sztuki
- Gwiazdka anyżu, kawałek – 1 sztuka
- Szalotka – 2 sztuki
- Świeży imbir – 50 gramów
- Olej do smażenia – 50 mililitrów
Przygotowanie
W garnku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę z cynamonem, anyżem i goździkami. Do mieszanki dolewamy szklankę wody. Opcjonalnie może też być sos pozostały po pieczeniu mięsa. Do gotującego się wywaru dodajemy sos do pieczeni w proszku. Bardzo dokładnie mieszamy zawartość patelni, po czym dosypujemy jeszcze starty imbir i startą skórkę pomarańczy. Całość gotujemy przez 5 minut. Sos w tym czasie powinien odpowiednio zgęstnieć.
Na koniec dodajemy segmenty pomarańczy, a także możemy w tym momencie dolać do sosu likier pomarańczowy.