Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos teriyaki 

sos na mięsie

Czy można jeść kurczaka albo rybę bez sosu? Wiele osób odpowie, że jak najbardziej, ale nie wyobrażają sobie tego na przykład Japończycy. Jeżeli takie dania lądują na ich talerzach, to niezbędnym dodatkiem jest sos teriyaki. Szybko można zresztą to zrozumieć, gdy go spróbujemy. Słodko-ostry sos przygotowany na bazie miodu nadaje daniom styl orientalny, a przede wszystkim świetnie smakuje. 

Składniki: 

  • duży ząbek czosnku 
  • kawałek korzenia imbiru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 1 – 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 
  • szklanka wody 

Sposób przygotowania: 

Pierwsza faza przygotowania tego wyjątkowego sosu to podgrzanie na patelni wody, sosu sojowego i miodu. Następnie do tej mieszanki dodajemy czosnek i imbir, który przeciskamy przez praskę. Potem dodajemy cukier, a następnie należy całość podgrzewać na wolnym ogniu. 

Skrobię natomiast musimy mieszać z odrobiną zimnej wody tak długo, aż całkowicie się połączy. Potem wlewamy ją do sosu. 

Ostatni etap to podgrzewanie sosu do momentu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. 

Powiązane posty