Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos z sera pleśniowego 

sos na stole

Nawet najsmaczniejszej rybie lub kawałkowi mięsa, czy też ulubionym warzywom czegoś może brakować. Wystarczy jednak dodać trochę sosu przygotowanego na bazie sera pleśniowego, aby doznać niezapomnianych przeżyć kulinarnych. Sos taki idealnie pasować będzie także do makaronu. 

Składniki: 

  • 200 g dojrzałego sera z niebieską pleśnią (powinien to być ser typu gorgonzola, roquefort) 
  • 50 ml białego wytrawnego wina 
  • łyżka masła 
  • 50 ml gęstej śmietany 
  • sól, biały pieprz 

Sposób przygotowania: 

Bierzemy masło i rondelek. Musimy je stopić, a gdy to się stanie, dodajemy wcześniej pokruszony ser pleśniowy. Całość będzie teraz podgrzewana. 

W kolejnym kroku wlewamy do rondelka wino, wciąż podgrzewając. Ważne, aby mieszać energicznie do momentu, aż ser się rozpuści. 

Teraz dodajemy śmietanę i całość ponownie mieszamy. Pozostaje doprawić sos białym pieprzem i solą, w zależności od tego, czy smak nam odpowiada. 

Taki sos wspaniale będzie smakować w połączeniu ze świeżą smażoną rybą lub polany na makaron spaghetti. 

Powiązane posty