Po wołowinę niekoniecznie sięgamy często, bardziej koncentrując się na daniach z wieprzowiną w roli głównej. Tymczasem stek będzie niezwykle pożywny i ma mnóstwo witamin. Z kukurydzą i ziemniakami będzie smakować wybornie.
Składniki:
- 1 filet z polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 1 duży ziemniak
- kukurydza
- 2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Przed smażeniem filet z wołowiny należy wyjąć z lodówki. Mięso powinno tak poleżeć przez jedną godzinę. Następnie nacieramy je solą i pieprzem, a także smarujemy olejem. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana i mieć grube dno. Wołowinę smażymy przez 4 minuty z jednej strony. Potem wracamy na drugą i smażymy ponownie 4 minuty. W ten sposób uzyskujemy stek średnio wysmażony. Mięso będzie więc różowe w środku. Jeżeli jednak wolimy dobrze wysmażone, smażymy je po 5 minut z każdej strony.
Następnie zdejmujemy mięso z patelni i układamy na talerzu. Powinniśmy je przykryć folią aluminiową i poczekać 4 minuty. Wtedy można je kroić i podawać. Minutę przed samym podaniem na stek kładziemy jedną łyżkę masła.
Stek wołowy będzie wspaniale smakować z grillowaną kukurydzą albo pure ziemniaczanym, czy też całymi ziemniakami, jeśli tak wolimy.