Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Stek wołowy z musem czosnkowym

Polędwica z ziemniakami, screen z YouTube

Pyszne mięso z ograniczoną ilością oleju. Pożywne, dobre i proste w przygotowaniu. Czego więcej chcieć? W tym przepisie będziemy jednak potrzebować beztłuszczowej frytkownicy.

Składniki

  • Ziemniak (300 g)
  • Polędwica wołowa (2 steki)
  • Olej po suszonych pomidorach (3 łyżki)
  • Ząbek czosnku (6 sztuk)
  • Jogurt naturalny (5 łyżek)
  • Sól (1 szczypta)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Miód (0,5 łyżeczki)

Przygotowanie

Zaczynamy od wyjęcia mięsa z lodówki, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie ziemniaki myjemy i kroimy w łódeczki (bez obierania). Beztłuszczową frytkownicę rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Wkładamy do niej na ok. 18 minut przygotowane ziemniaki wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Po wyjęciu ziemniaków, zanurzamy je w oleju po suszonych pomidorach.

Teraz do frytkownicy rozgrzanej do 180 oC wkładamy polędwicę i smażymy ją przez ok. 10 minut. W ten sposób stek będzie średnio krwisty. Jeśli chcemy, żeby był bardziej wysmażony, musimy przedłużyć czas smażenia do ok. 13 minut.

Następnie wyciskamy z łupinek czosnek i blendujemy go z miodem oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy go sokiem i skórką z cytryny (startą) oraz solą i pieprzem.

Polędwicę odkładamy na kilka minut, żeby odetchnęła. Podajemy ją na talerzu z łódkami z ziemniaków i musem z czosnku.

Powiązane posty