Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Suflet malinowy

Suflet malinowy, screen z YouTube

Nietypowy przepis na suflet malinowy, który bezsprzecznie kojarzy się z Francją. Poznaj smak, do którego regularnie będziesz z przyjemnością powracać.

Składniki

  • Cukier puder (1 łyżeczka)
  • Cukier trzcinowy (45 g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Maliny (150 g)
  • Masło (1 łyżeczka)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)
  • Proszek do pieczenia (0,25 łyżeczki)
  • Woda (30 ml)

Przygotowanie

Maliny przecieramy przez sitko i przekładamy je do niewielkiego rondelka. Zaczynamy je gotować. W tym czasie mieszamy mąkę z wodą i cukrem trzcinowym. Taką mieszankę przekładamy do gotujących się malin. Doprowadzamy wywar do wrzenia, cały czas mieszając zawartość garnka. Następnie zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy na bok.

W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy malinowej, kiedy ta już całkowicie przestygnie. Całość mieszamy. Następnie białka wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywny krem. Dodajemy go do masy malinowej i ponownie mieszamy. Kończymy poprzez dosypanie proszku do pieczenia.

Wnętrze foremek smarujemy dokładnie masłem i posypujemy odrobiną cukru pudru. Pamiętamy, że masa jeszcze wyrośnie, więc najlepiej zapełnić ok 3/4 foremek. Tak przygotowane suflety pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.

Powiązane posty