Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to znakomite remedium

Nieuchronnie zbliża się okres zachorowań i przeziębień. Tradycyjny syrop z cebuli jest polskim remedium na wiele dolegliwości. Dzięki temu prostemu napojowi można wzmocnić swoją odporność i łatwiej przejść czas gwałtownych zmian temperatury i osłabionej odporności. Syrop z cebuli możemy pić łyżką, ale również stosować jako dodatek do sałatek. Ogromną zaletą tego specyfiku jest wyjątkowa prostota przygotowania, wyrazisty smak oraz skuteczność.

Składniki:
– Cebula (300 g)
– Cukier (70 g)
– Miód (1 łyżeczka – opcjonalnie)
– Czosnek (1 ząbek – opcjonalnie)

Przygotowanie:
Najpierw obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Następnie przesypujemy ją do małego słoika lub innego szklanego (przezroczystego) naczynia. Do pokrojonej cebuli wsypujemy cukier. Jeśli zdecydujemy się również na dodanie czosnku i miodu, to również teraz jest na to pora. Do słoika dodajemy łyżeczkę miodu oraz pokrojony ząbek czosnku. Można pokusić się również o przyprawy korzenne.
Całość dokładnie mieszamy i zakręcamy słoik, który następnie odkładamy na ok. 48 godzin w ciepłe miejsce. Gotowy syrop z cebuli przelewamy przez sitko do oddzielnej butelki. Tak przygotowany specyfik jest gotowy do podania.
Działanie tradycyjnego syropu z cebuli można wzmocnić poprzez dodanie różnych składników. Oprócz miodu i czosnku znakomicie sprawdzi się również imbir i przyprawy korzenne. W ten sposób można eksperymentować nie tylko z jego skutecznością, ale również ze smakiem.

Powiązane posty