Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szakszuka

Szakszuka

Pomysłowe, sycące i smaczne danie. Idealny wybór na śniadanie dla całej rodziny.

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Przyprawa do warzyw z grilla – 1 łyżka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki
  • Pomidor – 3 sztuki
  • Świeże czerwone chili – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Natka kolendry – 1 pęczek
  • Cebula dymka ze szczypiorem – 1 pęczek
  • Kmin rzymski mielony – 1 szczypta

Przygotowanie

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy paprykę i cebulę. Z kolei kolendrę, czosnek, chili i szczypiorek drobno siekamy. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni, na której podsmażamy czosnek. Po jego zarumienieniu dodajemy również cebulę, chili i paprykę. Wszystko posypujemy przyprawą do grilla i smażymy przez kilka minut.

Na patelnię dodajemy ugotowane pomidory, słodką paprykę, kmin rzymski, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok. 3-4 minuty.

Zawartość patelni przekładamy do małych naczyń żaroodpornych. Na wierzch każdej porcji wbijamy jajko. Naczynia wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 oC. Po tym czasie szakszuka jest gotowa do podania.

Powiązane posty