Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szarlotka z połówkami jabłek 

Szarlotka z połówkami jabłek 

Szarlotka to ciasto uniwersalne. Sprawdzi się z okazji święta lub po prostu wtedy, gdy chcemy poczęstować, kogoś, kto przyszedł na popołudniową kawę. Poza tym przygotowuje się je stosunkowo szybko.

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej (480 g) 
  • 250 g schłodzonego masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania ciasta 
  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1 jajko 
  • ok. 2 kg jabłek np. reneta 
  • 1 op. cukru wanilinowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania: 

Wykorzystując podane składniki, zagniatamy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Można też wykorzystać stolnicę. Dodajemy kawałki zimnego masła i proszek do pieczenia. Potrzebny będzie jeszcze cukier puder. 

Teraz rozdrabniamy składniki potrzebne do kruszonki. W kolejnym kroku dodajemy serek homogenizowany i jajko. Łączymy składniki tak, aby powstało jednolite ciasto. 

Gdy już będzie gotowe, dzielimy je na pół. Pierwsza połówka ląduje w lodówce, a druga w zamrażarce. Tę drugą musimy wyłożyć na dnie formy, która powinna mieć wymiary 23 x 35 cm. 

W międzyczasie piekarnik podgrzewamy do 180°C. 

Następnie jabłka kroimy na pół. Obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo. Układamy w formie obok siebie rozcięciem do dołu. Sypiemy na nie cukier waniliowy, a potem cynamon. 

Teraz bierzemy drugą część ciasta. Musimy ją rozwałkować i umieścić na jabłkach. 

Ciasto jest już gotowe do pieczenia. Musi pozostać w piekarniku przez 40 minut do momentu, aż uzyska złoty kolor. 

Po tym czasie wystarczy je posypać cukrem pudrem. Świetnie będzie smakować z lodami.

Powiązane posty