Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szaszłyki po włosku

Szaszłyki włoskie, screen z YouTube

Prosta przekąska lub bardzo lekki obiad. Doskonale sprawdzi się jako przegryzka w domu, jak i potrawa imprezowa. Tym bardziej że możemy przygotować je wyjątkowo szybko i bezboleśnie.

Składniki

  • Mięso mielone mieszane (500 gramów)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Papryka zielona (1 sztuka)
  • Pieczarki (4 sztuki)
  • Przyprawa do kotletów mielonych (1 opakowanie)
  • Pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)

Przygotowanie

Przyprawę do kotletów przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i na chwilę odstawiamy na bok. W tym czasie patyki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie, dzięki czemu nie zapalą się na grillu. Do miski przekładamy mięso, które łączymy z przygotowaną chwilę wcześniej przyprawą i bazylią. Całość dokładnie mieszamy.

Teraz kroimy paprykę w dużą kostkę, pieczarki obieramy, a pomidorki myjemy. Z mięsa formujemy kulki. Teraz wystarczy, że na patyki do szaszłyków będziemy nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Tak przygotowane szaszłyki po włosku skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 10 minut, co jakiś czas obracając patyczki.

Powiązane posty