Prosta przekąska lub bardzo lekki obiad. Doskonale sprawdzi się jako przegryzka w domu, jak i potrawa imprezowa. Tym bardziej że możemy przygotować je wyjątkowo szybko i bezboleśnie.
Składniki
- Mięso mielone mieszane (500 gramów)
- Papryka czerwona (1 sztuka)
- Papryka zielona (1 sztuka)
- Pieczarki (4 sztuki)
- Przyprawa do kotletów mielonych (1 opakowanie)
- Pomidorki koktajlowe (8 sztuk)
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
Przygotowanie
Przyprawę do kotletów przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i na chwilę odstawiamy na bok. W tym czasie patyki do szaszłyków namaczamy w zimnej wodzie, dzięki czemu nie zapalą się na grillu. Do miski przekładamy mięso, które łączymy z przygotowaną chwilę wcześniej przyprawą i bazylią. Całość dokładnie mieszamy.
Teraz kroimy paprykę w dużą kostkę, pieczarki obieramy, a pomidorki myjemy. Z mięsa formujemy kulki. Teraz wystarczy, że na patyki do szaszłyków będziemy nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Tak przygotowane szaszłyki po włosku skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 10 minut, co jakiś czas obracając patyczki.