Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z boczkiem i nachos

Sałatka meksykańska, screen z YouTube

Oryginalna sałatka meksykańska, która będzie przyjemną przekąską lub pełnoprawnym daniem. Chociaż wymaga sporej ilości składników, to pewien trud z pewnością okaże się opłacalny.

Składniki

  • Czerwona cebula (130 gramów)
  • Wędzony boczek w plastrach (150 gramów)
  • Meksykańska mieszanka warzyw w puszcze (300 gramów)
  • Kmin rzymski (1 łyżeczka)
  • Dojrzały pomidor (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (50 mililitrów)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Sól do smaku (1 szczypta)
  • Cukier do smaku (1 szczypta)
  • Świeży szpinak (250 gramów)
  • Chipsy nachos (50 gramów)

Przygotowanie

Kolendrę siekamy, boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w pióra, a warzywa odsączamy z puszki. Teraz smażymy boczek na suchej i rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu usuwamy, a ciepłe skwarki mieszamy ze szpinakiem, cebulą i warzywami z puszki.

Teraz sparzamy i obieramy ze skórki pomidora. Lekko go rozdrabniamy i mieszamy z sokiem z limonki, oliwą, kminem rzymskim i czosnkiem. Wszystko przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, aż do powstania zawiesistego sosu. Na koniec dodajemy nieco kolendry i delikatnie mieszamy.

W ostatnim kroku wykładamy sałatkę na talerze i dekorujemy ją pokruszonymi chipsami nachos.

Powiązane posty