Oryginalna sałatka meksykańska, która będzie przyjemną przekąską lub pełnoprawnym daniem. Chociaż wymaga sporej ilości składników, to pewien trud z pewnością okaże się opłacalny.
Składniki
- Czerwona cebula (130 gramów)
- Wędzony boczek w plastrach (150 gramów)
- Meksykańska mieszanka warzyw w puszcze (300 gramów)
- Kmin rzymski (1 łyżeczka)
- Dojrzały pomidor (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (50 mililitrów)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Limonka (1 sztuka)
- Sól do smaku (1 szczypta)
- Cukier do smaku (1 szczypta)
- Świeży szpinak (250 gramów)
- Chipsy nachos (50 gramów)
Przygotowanie
Kolendrę siekamy, boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w pióra, a warzywa odsączamy z puszki. Teraz smażymy boczek na suchej i rozgrzanej patelni. Nadmiar tłuszczu usuwamy, a ciepłe skwarki mieszamy ze szpinakiem, cebulą i warzywami z puszki.
Teraz sparzamy i obieramy ze skórki pomidora. Lekko go rozdrabniamy i mieszamy z sokiem z limonki, oliwą, kminem rzymskim i czosnkiem. Wszystko przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, aż do powstania zawiesistego sosu. Na koniec dodajemy nieco kolendry i delikatnie mieszamy.
W ostatnim kroku wykładamy sałatkę na talerze i dekorujemy ją pokruszonymi chipsami nachos.