Wyborna włoska sałatka caprese. Aromatyczna, zdrowa, delikatna i lekka. Doskonała do obiadu lub jako lekka kolacja dla dobrego snu.
Składniki
- Pomidorki koktajlowe (200 gramów)
- Mozarella w kulkach (2 opakowania)
- Przyprawa czosnkowa (1 sztuka)
- Przyprawa włoska (1 łyżeczka)
- Średniej wielkości czerwona cebula (1 sztuka)
- Awokado dojrzałe (1 sztuka)
- Doniczka bazylii (1 sztuka)
- Cytryna (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (50 mililitrów)
- Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)
Przygotowanie
Awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie przecinamy na pół pomidory, a bazylię drobno siekamy. Przygotowania kończymy wyciskając sok z cytryny.
Teraz wszystkie składniki na sałatkę mieszamy w salaterce. Dodajemy też przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w znacznej mierze jest to uzależnione od jakości owoców i warzyw, sałatkę możemy doprawić szczyptą pieprzu.