Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka caprese

Sałatka caprese, screen z YouTube

Wyborna włoska sałatka caprese. Aromatyczna, zdrowa, delikatna i lekka. Doskonała do obiadu lub jako lekka kolacja dla dobrego snu.

Składniki

  • Pomidorki koktajlowe (200 gramów)
  • Mozarella w kulkach (2 opakowania)
  • Przyprawa czosnkowa (1 sztuka)
  • Przyprawa włoska (1 łyżeczka)
  • Średniej wielkości czerwona cebula (1 sztuka)
  • Awokado dojrzałe (1 sztuka)
  • Doniczka bazylii (1 sztuka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (50 mililitrów)
  • Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)

Przygotowanie

Awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie przecinamy na pół pomidory, a bazylię drobno siekamy. Przygotowania kończymy wyciskając sok z cytryny.

Teraz wszystkie składniki na sałatkę mieszamy w salaterce. Dodajemy też przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w znacznej mierze jest to uzależnione od jakości owoców i warzyw, sałatkę możemy doprawić szczyptą pieprzu.

Powiązane posty