Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tagine z ciecierzycy 

Tagine z ciecierzycy 

Kuchnia indyjska szczególnie uwielbiana przez wegetarian jest jednak ceniona także za bogactwo smaków. Jeżeli macie ochotę na przepis orientalny, to Tagile z ciecierzycy może być świetnym urozmaiceniem dla osób, które chcą przygotować trochę inny obiad albo lunch. 

Składniki: 

  • 200 marchewki  
  • 200 g cukinii  
  • 250 g pomidorów  
  • 240 g ciecierzycy  
  • 20 g suszonych moreli 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 4 łyżeczki bulionu warzywnego 
  • 0.5 łyżeczki przyprawy harissa 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1łyżeczka koncentratu pomidorowego 

Sposób przygotowania: 

Marchewki należy umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Myjemy cukinię i kroimy w kostkę. Pomidory także myjemy, usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. 

Teraz należy opłukać ciecierzycę i odsączyć z zalewy. 

Suszone morele siekamy. 

Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy. Marchewkę i ciecierzycę będziemy smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy cukinię, pomidor, morele i wszystko razem mieszamy. Następnie składniki powinny się dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez mniej więcej 5 minut. Podczas duszenia od czasu tu czasu należy zamieszać składniki. 

Teraz dodajemy bulion warzywny, przyprawę curry, harrisę i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe i najlepiej będzie smakować z kuskusem. 

Powiązane posty