Kuchnia indyjska szczególnie uwielbiana przez wegetarian jest jednak ceniona także za bogactwo smaków. Jeżeli macie ochotę na przepis orientalny, to Tagile z ciecierzycy może być świetnym urozmaiceniem dla osób, które chcą przygotować trochę inny obiad albo lunch.
Składniki:
- 200 marchewki
- 200 g cukinii
- 250 g pomidorów
- 240 g ciecierzycy
- 20 g suszonych moreli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki bulionu warzywnego
- 0.5 łyżeczki przyprawy harissa
- 1 łyżeczka curry
- 1łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Marchewki należy umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Myjemy cukinię i kroimy w kostkę. Pomidory także myjemy, usuwamy pestki i również kroimy w kostkę.
Teraz należy opłukać ciecierzycę i odsączyć z zalewy.
Suszone morele siekamy.
Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy. Marchewkę i ciecierzycę będziemy smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy cukinię, pomidor, morele i wszystko razem mieszamy. Następnie składniki powinny się dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez mniej więcej 5 minut. Podczas duszenia od czasu tu czasu należy zamieszać składniki.
Teraz dodajemy bulion warzywny, przyprawę curry, harrisę i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe i najlepiej będzie smakować z kuskusem.