Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarlatetki z ciasta francuskiego z czekoladą i gruszkami 

Tarlatetki z ciasta francuskiego z czekoladą i gruszkami 

Miłośnicy słodkości szczególnie są wyczuleni na ciasto francuskie. Jest przecież tak wspaniałe delikatne i wprost rozpływa się w ustach. A jeżeli jeszcze dodamy czekoladę, gruszki i migdały, to mogą wyjść najwspanialsze na świecie słodkie przekąski. 

Składniki: 

  • 250 g ciasta francuskiego 
  • 2 – 3 łyżki mąki do podsypania 
  • 2 gruszki 
  • 50 g mielonych migdałów 
  • po szczypcie mielonego cynamonu i anyżu 
  • 3 łyżki syropu gruszkowego lub soku gruszkowego 
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu 
  • 2 pełne łyżki konfitury morelowej 

ORAZ: 

  • 50 g roztopionej czekolady (deserowej lub mlecznej) 

Sposób przygotowania: 

Rozwijamy ciasto francuskie i kładziemy na blacie. Oczywiście blat powinien być posypany mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm. Powinien wyjść kształt prostokąta. Z niego będziemy wycinać 4 kółka. Powinny mieć średnicę około 10 cm. Następnie krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 °. 

Następnie gruszki kroimy na połówki, a potem na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. 

Teraz mielone migdały musimy wymieszać z anyżem, syropem gruszkowym i cynamonem. Taką mieszankę wykładamy na ciasto, ale pamiętajmy, aby pozostawić 1 cm rantu. Na górę natomiast kładziemy plasterki gruszek, ale w taki sposób, aby zachodziły na siebie. 

Następnie plasterki gruszek smarujemy podgrzanym miodem. Teraz już możemy wstawiać blachę do piekarnika, gdzie powinna pozostać przez około 25 minut. 

Konfiturę morelową podgrzewamy i przelewamy przez sitko. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i kładziemy na metalowej kratce. Gruszki smarujemy konfiturą, a na koniec polewamy roztopioną czekoladą. 

Powiązane posty