Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarta z truskawkami i kruszonką 

Tarta z truskawkami i kruszonką 

Tarta to typ ciasta coraz bardziej popularny w Polsce. W takiej formie doskonale prezentuje się na stole i może to być bardzo ciekawy pomysł na letni deser. W tym przepisie mamy wszystko to, co potrzebne, a więc dużą ilość owoców, a także kruszonkę na wierzchu. Poza tym takie kruche ciasto można przygotować także poza sezonem. Wtedy wykorzystamy po prostu owoce mrożone. 

Składniki: 

KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki tortowej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 50 g zimnego masła 

DODATKOWO:

  • 350 – 400 g truskawek 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (w proszku) 
  • cukier puder do oprószenia 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie forma na tartę o średnicy 24 cm. Musimy ją wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 

Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy także kawałki zimnego masła. Należy również dodać żółtko i szczyptę soli. Teraz dopiero możemy zagniatać całość tak, aby powstało gładkie i jednolite ciasto. 

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto, a jego wierzch lekko podsypujemy. Gdy ciasto jest już rozwałkowane, układamy je w formie. Trzeba je także docisnąć do dna i boków, a nadmiar ścinamy. Ciasto trzeba także ponakłuwać widelcem. Teraz owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pieczenie powinno trwać 10 minut. 

Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy truskawki kruszonkę. Owoce myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Potem obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy. 

W kolejnym kroku mąkę na kruszonkę musimy wymieszać z cukrem. Dodajemy masło, po czym rozdrabniamy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. 

Truskawki wykładamy na podpieczony spód i obsypujemy kruszonką. Teraz będziemy piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. 

Najlepiej będzie smakować z gałką lodów.

Powiązane posty