Tort tiramisu to klasyczne włoskie danie deserowe, które zachwyca intensywnym smakiem kawy, delikatnością serka mascarpone i słodyczą kakao. Ta wersja tortu z pewnością oczaruje Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i eleganckim wyglądem.
Składniki
- Jaja (6 sztuk)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna (120 g)
- Kakao (30 g)
- Espresso (silnie zaparzone, 200 ml)
- Likier kawowy (50 ml)
- Ser mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
- Bita śmietana (200 ml)
- Biszkopty (ok. 24 sztuki)
- Kakao do posypania
- Masło (odrobina do natarcia tortownicy)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a następnie przygotowujemy dwie okrągłe formy do pieczenia (ok. 20-22 cm średnicy). Wykładamy je papierem do pieczenia i delikatnie nacieramy masłem, żeby były tłuste.
Oddzielamy żółtka jajek od białek. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodajemy do niej stopniowo przesianą mąkę pszenną oraz kakao, cały czas delikatnie mieszając.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, którą ostrożnie dodajemy do masy jajecznej (pamiętamy o dokładnym mieszaniu!).
Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25 minut, po czym wyjmujemy do ostudzenia.
W osobnej misce mieszamy espresso z likierem kawowym. W jeszcze kolejnej misce ucieramy ser mascarpone z cukrem pudrem oraz bitą śmietaną. Kiedy biszkopty już wystygną, przekrajamy je na pół i nasączamy espresso (używamy do tego łyżki stołowej).
Teraz na spodzie tortownicy układamy warstwę ciasta, na którą nakładamy połowę masy mascarpone. Na nią ponownie nakładamy drugą połowę upieczonego biszkoptu i wykańczamy resztą masy mascarpone. Wierzch wybornego tortu obficie posypujemy kakao.
Tak przygotowany tort mascarpone wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie będzie gotowy do podania.