Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort tiramisu

Tort tiramisu, screen z YouTube

Tort tiramisu to klasyczne włoskie danie deserowe, które zachwyca intensywnym smakiem kawy, delikatnością serka mascarpone i słodyczą kakao. Ta wersja tortu z pewnością oczaruje Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i eleganckim wyglądem.

Składniki

  • Jaja (6 sztuk)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna (120 g)
  • Kakao (30 g)
  • Espresso (silnie zaparzone, 200 ml)
  • Likier kawowy (50 ml)
  • Ser mascarpone (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Bita śmietana (200 ml)
  • Biszkopty (ok. 24 sztuki)
  • Kakao do posypania
  • Masło (odrobina do natarcia tortownicy)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a następnie przygotowujemy dwie okrągłe formy do pieczenia (ok. 20-22 cm średnicy). Wykładamy je papierem do pieczenia i delikatnie nacieramy masłem, żeby były tłuste.

Oddzielamy żółtka jajek od białek. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodajemy do niej stopniowo przesianą mąkę pszenną oraz kakao, cały czas delikatnie mieszając.

W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, którą ostrożnie dodajemy do masy jajecznej (pamiętamy o dokładnym mieszaniu!).

Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25 minut, po czym wyjmujemy do ostudzenia.

W osobnej misce mieszamy espresso z likierem kawowym. W jeszcze kolejnej misce ucieramy ser mascarpone z cukrem pudrem oraz bitą śmietaną. Kiedy biszkopty już wystygną, przekrajamy je na pół i nasączamy espresso (używamy do tego łyżki stołowej).

Teraz na spodzie tortownicy układamy warstwę ciasta, na którą nakładamy połowę masy mascarpone. Na nią ponownie nakładamy drugą połowę upieczonego biszkoptu i wykańczamy resztą masy mascarpone. Wierzch wybornego tortu obficie posypujemy kakao.

Tak przygotowany tort mascarpone wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie będzie gotowy do podania.

Powiązane posty