Zbliża się wyjątkowa okazja, a Ty nie masz jeszcze pomysłu na idealny tort? Tutaj z pomocą przychodzi niezastąpiony, prosty w przygotowaniu i wyborny tort czekoladowy z kawowym posmakiem.
Składniki na ciasto
- Masło (150 gramów)
- Mąka (170 gramów)
- Cukier (100 gramów)
- Jogurt naturalny (150 mililitrów)
- Jajka (2 sztuki)
- Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- Kakao (2 łyżki)
Składniki na poncz
- Kawa rozpuszczalna (1 łyżka)
- Cukier (1 łyżka)
- Likier kawowy (50 mililitrów)
Składniki na masę kawową
- Serek mascarpone (250 gramów)
- Śmietanka 36% (250 mililitrów)
- Żelatyna (10 gramów)
- Kawa cappuccino w proszku (60 gramów)
- Cukier puder (20 gramów)
Składniki na masę śmietankową
- Śmietanka 36% (100 mililitrów)
- Kawa cappuccino w proszku (10 gramów)
Przygotowanie
Na początek w rondelku rozpuszczamy masło, które następnie przestudzamy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami i jogurtem. W osobnej misce łączymy sodę, kakao, mąkę i cukier. Płynne składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie miksujemy.
Następnie wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy, przekładamy na nią ciasto i wyrównujemy nożem. Pieczemy przez ok. 25 minut w rozgrzanym do 180 oC piekarniku. Ciasto studzimy i przecinamy w taki sposób, żeby powstały 2 oddzielne blaty podobnej wielkości. Teraz rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie i mieszamy ją z likierem i cukrem.
W następnym kroku przechodzimy do przygotowania masy kawowej. W tym celu żelatynę zalewamy 1/4 zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. W czasie, gdy będzie powoli stygnąć, ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Następnie miksujemy mascarpone z cappucino, a całość łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dodajemy do niej ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
Teraz jeden blat tortu ostrożnie skrapiamy połową przygotowanego ponczu. Masę kawową rozprowadzamy równomiernie po cieście i całość przykrywamy drugim blatem. Wierzch ponownie polewamy równomiernie ponczem, a całość (również po bokach tortu) smarujemy pozostałą masą.
Na koniec pozostaje nam przygotowanie śmietany do dekoracji tortu. Śmietanę ubijamy mikserem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy w sposób, jaki najbardziej nam odpowiada. Całość posypujemy cappucino i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby składniki odpowiednie stężały.