Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort czekoladowy z kawą

Tort czekoladowo kawowy

Zbliża się wyjątkowa okazja, a Ty nie masz jeszcze pomysłu na idealny tort? Tutaj z pomocą przychodzi niezastąpiony, prosty w przygotowaniu i wyborny tort czekoladowy z kawowym posmakiem.

Składniki na ciasto

  • Masło (150 gramów)
  • Mąka (170 gramów)
  • Cukier (100 gramów)
  • Jogurt naturalny (150 mililitrów)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Kakao (2 łyżki)

Składniki na poncz

  • Kawa rozpuszczalna (1 łyżka)
  • Cukier (1 łyżka)
  • Likier kawowy (50 mililitrów)

Składniki na masę kawową

  • Serek mascarpone (250 gramów)
  • Śmietanka 36% (250 mililitrów)
  • Żelatyna (10 gramów)
  • Kawa cappuccino w proszku (60 gramów)
  • Cukier puder (20 gramów)

Składniki na masę śmietankową

  • Śmietanka 36% (100 mililitrów)
  • Kawa cappuccino w proszku (10 gramów)

Przygotowanie

Na początek w rondelku rozpuszczamy masło, które następnie przestudzamy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami i jogurtem. W osobnej misce łączymy sodę, kakao, mąkę i cukier. Płynne składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie miksujemy.

Następnie wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy, przekładamy na nią ciasto i wyrównujemy nożem. Pieczemy przez ok. 25 minut w rozgrzanym do 180 oC piekarniku. Ciasto studzimy i przecinamy w taki sposób, żeby powstały 2 oddzielne blaty podobnej wielkości. Teraz rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie i mieszamy ją z likierem i cukrem.

W następnym kroku przechodzimy do przygotowania masy kawowej. W tym celu żelatynę zalewamy 1/4 zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. W czasie, gdy będzie powoli stygnąć, ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Następnie miksujemy mascarpone z cappucino, a całość łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dodajemy do niej ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.

Teraz jeden blat tortu ostrożnie skrapiamy połową przygotowanego ponczu. Masę kawową rozprowadzamy równomiernie po cieście i całość przykrywamy drugim blatem. Wierzch ponownie polewamy równomiernie ponczem, a całość (również po bokach tortu) smarujemy pozostałą masą.

Na koniec pozostaje nam przygotowanie śmietany do dekoracji tortu. Śmietanę ubijamy mikserem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy w sposób, jaki najbardziej nam odpowiada. Całość posypujemy cappucino i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby składniki odpowiednie stężały.

Powiązane posty