Prosty pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Przepis doskonale sprawdzi się również jak przekąska w ciągu dnia lub lekka kolacja.
Składniki
- Boczek w plastrach – 80 g
- Jajka – 8 szt.
- Limonka – 0,5 szt.
- Masło – 2 łyżki
- Natka pietruszki – 5 g
- Pieprz cayenne, ziarnisty – 1 łyżeczka
- Pomidor czerwony – 1 szt.
- Serek śmietankowy – 150 g
- Sól – 1 szczypta
- Mięta świeża – 2 g
- Tortilla – 4 szt.
Przygotowanie
Siekamy listki ziół i mieszamy je z serkiem śmietankowym oraz startą skórką limonki (z odrobiną soku). Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy pomidora w cienkie plastry. Bekon smażymy na suchej patelni. Kiedy chrupiące mięso zdejmiemy z patelni, rozpuszczamy na niej masło. Delikatnie podsmażamy plasterki pomidora z obu stron. Dodajemy do niego jajka i ponownie smażymy, uzyskując jajka sadzone.
Teraz na suchej patelni podgrzewamy tortille (muszą stać się elastyczne). Każdą z nich przekładamy na talerz, smarujemy serkiem i posypujemy bekonem. Na każdej tortilli układamy po 2 jajka sadzone z pomidorami. Podajemy od razu po przygotowaniu.