Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tortilla z jajkiem i bekonem

Tortilla z jajkiem i bekonem

Prosty pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na ciepło. Przepis doskonale sprawdzi się również jak przekąska w ciągu dnia lub lekka kolacja.

Składniki

  • Boczek w plastrach – 80 g
  • Jajka – 8 szt.
  • Limonka – 0,5 szt.
  • Masło – 2 łyżki
  • Natka pietruszki – 5 g
  • Pieprz cayenne, ziarnisty – 1 łyżeczka
  • Pomidor czerwony – 1 szt.
  • Serek śmietankowy – 150 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Mięta świeża – 2 g
  • Tortilla – 4 szt.

Przygotowanie

Siekamy listki ziół i mieszamy je z serkiem śmietankowym oraz startą skórką limonki (z odrobiną soku). Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy pomidora w cienkie plastry. Bekon smażymy na suchej patelni. Kiedy chrupiące mięso zdejmiemy z patelni, rozpuszczamy na niej masło. Delikatnie podsmażamy plasterki pomidora z obu stron. Dodajemy do niego jajka i ponownie smażymy, uzyskując jajka sadzone.

Teraz na suchej patelni podgrzewamy tortille (muszą stać się elastyczne). Każdą z nich przekładamy na talerz, smarujemy serkiem i posypujemy bekonem. Na każdej tortilli układamy po 2 jajka sadzone z pomidorami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Powiązane posty