Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjna jajecznica po chłopsku

Tradycyjna jajecznica po chłopsku

W Polsce jajecznica często gości na stołach. Jest to idealne śniadanie, które zachwyca swoją prostotą i swojskim smakiem. Odpowiednio przygotowana tradycyjna jajecznica po chłopsku jest sycąca i łatwa do przyrządzenia. Dzięki temu może być szybką i potrawą we wczesnych porach. Tradycyjna jajecznica często podawana jest również na kolację oraz na obiad. Znakomicie pasuje do ziemniaków i sezonowych surówek.

Składniki:
– Jajka (4 sztuki)
– Mleko (2 łyżki)
– Mąka pszenna (2 łyżeczki)
– Masło (1 łyżka)
– Kiełbasa chłopska (100 g)
– Cebula (pół sztuki)
– Sól (szczypta)
– Posiekany szczypiorek (nieco większa ilość)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności wbijamy jajka do niewielkiej miski i dokładnie je roztrzepujemy. Następnie dodajemy do nich mleko, sól i mąkę. Całość dokładnie mieszamy do momentu, gdy znikną wszystkie grudki. Teraz kroimy kiełbasę w niewielką kostkę. Pamiętamy przy tym, że jeśli mięso jest w sztucznej osłonce, to musimy ją zdjąć. Ostatni etap przygotowań wymaga umycia, obrania i pokrojenia cebuli (najlepiej w cienkie plasterki).
Pora przejść do etapu smażenia. W tym miejscu rozpuszczamy masło na patelni, a następnie wkładamy na nią kiełbasę i cebulę. Potrawę smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec wlewamy na patelnię przygotowane wcześniej jajka. Co jakiś czas delikatnie mieszamy całość, aby pyszna tradycyjna jajecznica nie przykleiła się do naczynia.

Powiązane posty