Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjny gulasz wołowy

Tradycyjny gulasz wołowy

Gulasz wołowy jest dość prostym, choć wymagającym nieco pracy przepisem. W nagrodę jednak otrzymuje się wyjątkowo pyszne, soczyste i sycące danie, które każdy z chęcią zje. Tradycyjny gulasz wołowy szykuje się przez ok. 3 godziny, z czego 2,5 godziny to pieczenie.

Składniki:
– Wołowina (800 g)
– Mąka (2 łyżki)
– Zmielony pieprz (½ łyżeczki)
– Sól morska (1,5 łyżeczki)
– Olej roślinny (2 łyżki)
– Marchewka (2 sztuki)
– Cebula (1 sztuka)
– Ziemniaki (1 kg)
– Suszony tymianek (2 łyżeczki)
– Sos worcestershire (2 łyżki)
– Liść laurowy (1 sztuka)
– Przecier pomidorowy (3 łyżki)
– Czosnek (4 ząbki)
– Bulion wołowy lub drobiowy (2 szklanki)

Przygotowanie:
Wołowinę kroimy na kawałki (każdy po ok. 2 cm), a następnie doprawiamy je solą i pieprzem. W drugiej kolejności dokładnie obtaczamy je w mące i partiami odsmażamy z każdej strony. Przygotowane w ten sposób kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Teraz włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 160 oC.
W tym czasie obieramy czosnek, a cebulę również kroimy na nieco większe kawałki. Smażymy je na patelni po mięsie przez ok. 2 minuty. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak samo robimy z marchewką i ziemniakami (w partiach).
W dalszej kolejności gotujemy bulion z sosem worcestershire, liściem laurowym, przecierem pomidorowym i tymiankiem. Całość wlewamy do naczynia z mięsem, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Tradycyjny gulasz wołowy pieczemy przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie pyszny obiad jest gotowy do podania.

Powiązane posty