Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjny rosół z kury

Przepis na tradycyjny rosół z kury

Przepis na tradycyjny rosół z kury jest prosty do wykonania, a sama zupa jest niemal obowiązkowa na jesiennych stołach w Polsce. Pyszny rosół skutecznie wzmacnia odporność i jest polskim sposobem na każde przeziębienie.

Składniki

  • Kura (1 kg)
  • Makaron (200 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Marchewka (2 sztuki)
  • Rosół z kury przyprawa (2 sztuki)
  • Natka pietruszki (1 pęczek)
  • Korzeń pietruszki (1 sztuka)
  • Por (1 sztuka)
  • Seler (1 sztuka)
  • Ziele angielskie (2 sztuki)
  • Liść laurowy (2 sztuki)

Przygotowanie

Na początek myjemy mięso, przekładamy je do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Pod garnkiem nastawiamy mały ogień i powoli doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas zbieramy łyżką powstającą pianę. W tym czasie myjemy i obieramy wszystkie warzywa.

Cebulę kroimy na pół i delikatnie przypalamy na patelni. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa (w całości, ewentualnie przekrojone na pół) oraz przyprawy i 2 kostki rosołowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Następnie odstawiamy garnek na 20 minut do przestudzenia. Rosół odcedzamy przez gęste sitko.

Wyjęte z wywaru warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso tniemy (lub rozrywamy) na małe kawałki. Siekamy natkę pietruszki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron oraz warzywa i mięso przekładamy do wywaru. Rosół z kury przyozdabiamy natką pietruszki. Po rozlaniu zupy na talerze można przyprawić ją odrobiną soli i pieprzu.

Powiązane posty