Prosty przepis na trufle migdałowe, które mogą być wykorzystane jako przystawka na imprezie, ale równie znakomicie sprawdzą się w formie prezentu dla bliskich.
Składniki
- Czekolada mleczna (200 g)
- Miód (20 g)
- Masło (35 g)
- Likier Amaretto (25 g)
- Czekolada deserowa (25 g)
- Kakao (1 łyżka)
- Śmietana 30% (25 g)
Przygotowanie
Na początek do niewielkiego rondelka przekładamy śmietanę i miód, które następnie mieszamy i gotujemy. W tym czasie łączymy ze sobą oba rodzaje czekolady i rozpuszczamy je (można zrobić to w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Następnie czekolady zalewamy ugotowaną śmietaną z miodem i dodajemy do nich masło oraz likier Amaretto.
Tak powstałą masę bardzo dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, kiedy masa będzie porządnie schłodzona, wyjmujemy naczynie i łyżką oddzielamy niewielkie porcje, z których formujemy kulki (trufle). Każdą truflę obtaczamy w kakao.
Tak przygotowane trufle są gotowe do podania lub mogą stanowić wyborny prezent dla bliskiej osoby. Najlepiej jest przechowywać je w lodówce, żeby się nie rozpuściły.