Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Trufle czekoladowe z likierem

Czekoladowe trufle na talerzu, screen z YouTube

Prosty przepis na trufle migdałowe, które mogą być wykorzystane jako przystawka na imprezie, ale równie znakomicie sprawdzą się w formie prezentu dla bliskich.

Składniki

  • Czekolada mleczna (200 g)
  • Miód (20 g)
  • Masło (35 g)
  • Likier Amaretto (25 g)
  • Czekolada deserowa (25 g)
  • Kakao (1 łyżka)
  • Śmietana 30% (25 g)

Przygotowanie

Na początek do niewielkiego rondelka przekładamy śmietanę i miód, które następnie mieszamy i gotujemy. W tym czasie łączymy ze sobą oba rodzaje czekolady i rozpuszczamy je (można zrobić to w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Następnie czekolady zalewamy ugotowaną śmietaną z miodem i dodajemy do nich masło oraz likier Amaretto.

Tak powstałą masę bardzo dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, kiedy masa będzie porządnie schłodzona, wyjmujemy naczynie i łyżką oddzielamy niewielkie porcje, z których formujemy kulki (trufle). Każdą truflę obtaczamy w kakao.

Tak przygotowane trufle są gotowe do podania lub mogą stanowić wyborny prezent dla bliskiej osoby. Najlepiej jest przechowywać je w lodówce, żeby się nie rozpuściły.

Powiązane posty