Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dalgona coffee

Pyszna kawa z czekoladą w szklance, screen z YouTube

Przepis na dalgona coffee, czyli deser i kawę w jednym. Pyszny napój z kawałkami czekolady i pokruszonym lodem zachwyci każdego, a przy tym zapewni porządną dawkę energii.

Składniki na piankę

  • Cukier (4 łyżki)
  • Wrząca woda (50 ml)
  • Kawa rozpuszczalna (4 łyżki)

Składniki na napój

  • Kakao instant (12 łyżek)
  • Pokruszone kostki lodu (20 sztuk)
  • Napój roślinny z orzechów nerkowca (920 ml)

Dekoracja

  • Czekolada

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia przesypujemy cukier i kawę. Całość zalewamy 50 ml wrzątku i dokładnie miksujemy ręcznym blenderem. Naszym celem jest uzyskanie puszystej pianki. Gdy to nastąpi, zmniejszamy obroty blendera i przez chwilę napowietrzamy piankę.

Teraz w osobnym, również wysokim naczyniu, łączymy kakao i napój roślinny. Miksujemy do momentu połączenia się obu składników.

Następnie do pucharka lub kubka przekładamy pokruszone kostki lodu i zalewamy je ok. 230 ml napoju z kakao (ok. 70% objętości naczynia). Teraz dolewamy również kawową piankę. Uważamy przy tym, żeby nie doprowadzić do zmieszania się obu warstw.

Na koniec ścieramy na tarce odrobinę wybranej czekolady i delikatnie posypujemy nią piankę.

Powiązane posty