Przepis na dalgona coffee, czyli deser i kawę w jednym. Pyszny napój z kawałkami czekolady i pokruszonym lodem zachwyci każdego, a przy tym zapewni porządną dawkę energii.
Składniki na piankę
- Cukier (4 łyżki)
- Wrząca woda (50 ml)
- Kawa rozpuszczalna (4 łyżki)
Składniki na napój
- Kakao instant (12 łyżek)
- Pokruszone kostki lodu (20 sztuk)
- Napój roślinny z orzechów nerkowca (920 ml)
Dekoracja
- Czekolada
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia przesypujemy cukier i kawę. Całość zalewamy 50 ml wrzątku i dokładnie miksujemy ręcznym blenderem. Naszym celem jest uzyskanie puszystej pianki. Gdy to nastąpi, zmniejszamy obroty blendera i przez chwilę napowietrzamy piankę.
Teraz w osobnym, również wysokim naczyniu, łączymy kakao i napój roślinny. Miksujemy do momentu połączenia się obu składników.
Następnie do pucharka lub kubka przekładamy pokruszone kostki lodu i zalewamy je ok. 230 ml napoju z kakao (ok. 70% objętości naczynia). Teraz dolewamy również kawową piankę. Uważamy przy tym, żeby nie doprowadzić do zmieszania się obu warstw.
Na koniec ścieramy na tarce odrobinę wybranej czekolady i delikatnie posypujemy nią piankę.