Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Waniliowa owsianka

Owsianka waniliowa na śniadanie

Pożywne i pełnowartościowe śniadanie, które jest łatwe w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się, gdy rano nie ma czasu na szykowanie posiłku. Waniliową owsiankę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. W tym celu potrzebny będzie 500 ml słoik z przykrywką.

Składniki:
– Płatki owsiane górskie (½ szklanki)
– Jogurt naturalny (1/3 szklanki)
– Mleko (½ szklanki)
– Nasiona chia (2 łyżeczki)
– Miód (½ łyżki)
– Ekstrakt waniliowy (łyżeczka)
– Sól morska (szczypta)

Przygotowanie:
Do słoika wsypujemy nasiona chia i płatki owsiane, a następnie dodajemy do nich jogurt i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do momentu powstania dość gęstej masy. Do słoika wlewamy ekstrakt waniliowy oraz miód, a także wsypujemy szczyptę soli morskiej. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Następnie słoik dokładnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Rano wystarczy go otworzyć i przełożyć pożywne i pyszne śniadanie do miski. Smak można wzbogacić poprzez dodanie pokrojonych rano świeżych owoców.

Powiązane posty