Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Chrupiące jajka po irlandzku

Chrupiące jajka po irlandzku

Oryginalny posiłek, którym można pozytywnie i skutecznie zaskoczyć gości oraz domowników. Danie jest łatwe do przygotowania, a przy tym wyjątkowo smaczne i pożywne. Do jego przygotowania wymagana jest frytkownica lub wysokie naczynie z rozgrzanym olejem.

Składniki:
– Mielona łopatka (500 g)
– Por (1 sztuka)
– Jajko (6 sztuk)
– Marchewka (2 sztuki)
– Bułka tarta (do panierki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej

Przygotowanie:
Szykowanie wyjątkowych chrupiących jajek po irlandzku zaczynamy od obrania marchewki i starcia jej na tarce (grube oczka). Następnie myjemy pora i kroimy w równe półksiężyce. Oba warzywa wsypujemy na rozgrzany olej na patelni na kilka minut. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Całość zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
W następnym kroku gotujemy jajka na półmiękko i obieramy je ze skorupek. Kiedy przygotowane wcześniej warzywa wystygną, mieszamy je z mięsem i ponownie poprawiamy małą szczyptą soli i pieprzu.
Teraz w głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kulki, a następnie delikatnie spłaszczamy je na dłoni. Na każdym kotlecie powstałym w ten sposób układamy jajko i oblepiamy dokładnie mięsem z każdej strony. Całość panierujemy w bułce tartej i ostrożnie wkładamy do rozgrzanego oleju. Chrupiące jajka po irlandzku są gotowe do podania po ok. 5 minutach. Najlepiej smakują z dodatkiem pysznej sałaty.

Powiązane posty