Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wrap śniadaniowy z tortilli

Wrap śniadaniowy z tortilli

Cieszący się coraz większą popularnością przepis na śniadaniowego wrapa z tortilli. Hit TikToka i mediów społecznościowych.

Składniki:

  • Tortille lub piadiny – 2
  • Cieniutkie plasterki boczku – 6
  • Awokado – 1
  • Ząbek czosnku – 1/2
  • Jajka – 2
  • Tarty ser cheddar lub mozzarella
  • Masło

Przygotowanie

Boczek przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. Smażymy do momentu, aż się zarumieni z obu stron. W tym czasie obieramy i przecinamy na pół awokado. Miąższ przekładamy do miski i rozgniatamy go widelcem razem z solą, pieprzem i startym czosnkiem.

Do osobnej miski wbijamy jajka, do których dodajemy sól, pieprz i 4 łyżki wody. Roztrzepujemy całość widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło i przelewamy na nie przygotowaną masę jajeczną. Smażymy do momentu jej ścięcia od spodu, po czym przekręcamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

Przekładamy tortillę na talerz. Na każdą ćwiartkę okrągłego ciasta nakładamy składniki. Czyli osobno na każdej ćwiartce będą to: pasta z awokado, boczek, tarty ser i omlet z jajka. Pomiędzy sąsiadującymi ze sobą składnikami robimy nacięcie w cieście (od brzegu do środka) i składamy ćwiartkę. Powtarzamy tę czynność do momentu złożenia całego wrapa śniadaniowego, czyli upragnionego trójkąta (łącznie 3 przełożenia).

Tak przygotowanego wrapa jeszcze raz przekładamy na patelnię i delikatnie podsmażamy.

Powiązane posty