Niezrównane cynamonki z dodatkiem twarogu wprowadzą magiczną atmosferę do każdego domu. Aromatyczna przekąska zachwyci każdego domownika i doskonale sprawdzi się przy wszystkich imprezach.
Składniki na ciasto
- Twaróg półtłusty (250 g)
- Mąka pszenna typ 450 (410 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Cukier (4 łyżki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Składniki na nadzienie
- Masło (40 g)
- Cynamon (2 łyżki)
- Cukier (4 łyżki)
Przygotowanie
Zaczynamy od włączenia piekarnika, żeby powoli rozgrzewał się do temperatury 180 oC. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Jeśli mamy odpowiedni mikser, możemy się nim posłużyć. W przeciwnym przypadku wyrabiamy ciasto ręcznie, czyli w sposób tradycyjny.
Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę (najlepiej posypaną odrobiną mąki) i rozwałkowujemy, żeby powstał prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 centymetrów. Teraz rozpuszczamy masło i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta, po czym równomiernie posypujemy je cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na równe kawałki po ok. 2 cm każdy. Tak przygotowane cynamonki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyborne cynamonki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Doskonale smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, ale również po całkowitym ostygnięciu.