Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wyborne cynamonki

Cynamonki na blasze do pieczenia, screen z YouTube

Niezrównane cynamonki z dodatkiem twarogu wprowadzą magiczną atmosferę do każdego domu. Aromatyczna przekąska zachwyci każdego domownika i doskonale sprawdzi się przy wszystkich imprezach.

Składniki na ciasto

  • Twaróg półtłusty (250 g)
  • Mąka pszenna typ 450 (410 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Cukier (4 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

Składniki na nadzienie

  • Masło (40 g)
  • Cynamon (2 łyżki)
  • Cukier (4 łyżki)

Przygotowanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika, żeby powoli rozgrzewał się do temperatury 180 oC. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Jeśli mamy odpowiedni mikser, możemy się nim posłużyć. W przeciwnym przypadku wyrabiamy ciasto ręcznie, czyli w sposób tradycyjny.

Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę (najlepiej posypaną odrobiną mąki) i rozwałkowujemy, żeby powstał prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 centymetrów. Teraz rozpuszczamy masło i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta, po czym równomiernie posypujemy je cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na równe kawałki po ok. 2 cm każdy. Tak przygotowane cynamonki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Po tym czasie wyborne cynamonki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Doskonale smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, ale również po całkowitym ostygnięciu.

Powiązane posty