Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wytrawne gofry

Wytrawne gofry z łososiem

Gofry, chociaż kojarzą się ze słodką przekąską, mogą być również wytrawne. Są zdrowsze, a przy tym gwarantują zdecydowanie lepsze doznania kulinarne.

Składniki na gofry

  • Mąka – 1 szklanka
  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier – 1 łyżka
  • Margaryna – 100 gramów
  • Mleko – 1 szklanka
  • Jogurt naturalny – 100 gramów
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Posiekany koperek – 1 łyżeczka
  • Przyprawa uniwersalna – 1 łyżeczka

Składniki na farsz

  • Rukola – 300 gramów
  • Łosoś wędzony – 200 gramów
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Ser feta – 150 gramów
  • Sos sałatkowy francuski – 1 opakowanie
  • Oliwa – 3 łyżki
  • Rzodkiewka – 1 pęczek

Przygotowanie

Na początek ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie rozpuszczamy margarynę, a po jej ostygnięciu, mieszamy ją ze wszystkimi składnikami na gofry. Na koniec dodajemy żółtka i ubitą z białek pianę. Z tak przygotowanego ciasta robimy gofry w gofrownicy.

Teraz przechodzimy do z robienia farszu. Mieszamy ser feta z rzodkiewką pokrojoną w plastry i rukolą. Wszystko łączymy z wykorzystaniem sosu sałatkowego i 3 łyżek wody. Na gofry układamy przygotowaną sałatę oraz plastry łososia. Gotowe!

Powiązane posty