Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka gyros z makaronem 

Zapiekanka gyros z makaronem 

Ten przepis to w zasadzie klasyka, jeżeli chodzi o zapiekanki. Danie jest niezwykle smaczne, a przede wszystkim bardzo syte. Pieczone potrawy są o wiele zdrowsze od smażonych, a połączenie różnych smaków gwarantuje, że potrawa przypadnie do gustu największym smakoszom. 

Składniki: 

  • 3 piersi z kurczaka 
  • Przyprawa do gyrosa 
  • 150 g makaronu 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka Zielona 
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki czarnych oliwek 
  • świeża kolendra 
  • 200 g sera feta 
  • 300 g sera żółtego 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania: 

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie tak długo, aż stanie się miękki. Wodę należy lekko posolić. Po ugotowaniu makaron odcedzamy. Mięso kroimy w paski. Dodajemy oliwę i przyprawę do gyrosa. Następnie mieszamy. 

Również w paski kroimy cebulę i papryki. Oliwki natomiast kroimy w plasterki. Kolendrę musimy drobno posiekać. Ser feta kruszymy, a ser żółty ścieramy na tarce. 

Potrzebna będzie duża patelnia. Jeżeli już się rozgrzeje, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojone papryki, oliwki i cebulę, a następnie smażymy przez 5 minut na mocnym ogniu, co chwilę mieszając. 

Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany makaron, kolendrę i pokruszony ser. Wszystkie składniki razem mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę sypiemy starty ser. 

Naczynie żaroodporne ląduje w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę pieczemy przez 15 minut i podajemy na ciepło. 

Powiązane posty