Ten przepis to w zasadzie klasyka, jeżeli chodzi o zapiekanki. Danie jest niezwykle smaczne, a przede wszystkim bardzo syte. Pieczone potrawy są o wiele zdrowsze od smażonych, a połączenie różnych smaków gwarantuje, że potrawa przypadnie do gustu największym smakoszom.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- Przyprawa do gyrosa
- 150 g makaronu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka Zielona
- 2 cebule
- 3 łyżki czarnych oliwek
- świeża kolendra
- 200 g sera feta
- 300 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie tak długo, aż stanie się miękki. Wodę należy lekko posolić. Po ugotowaniu makaron odcedzamy. Mięso kroimy w paski. Dodajemy oliwę i przyprawę do gyrosa. Następnie mieszamy.
Również w paski kroimy cebulę i papryki. Oliwki natomiast kroimy w plasterki. Kolendrę musimy drobno posiekać. Ser feta kruszymy, a ser żółty ścieramy na tarce.
Potrzebna będzie duża patelnia. Jeżeli już się rozgrzeje, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy. Dorzucamy pokrojone papryki, oliwki i cebulę, a następnie smażymy przez 5 minut na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany makaron, kolendrę i pokruszony ser. Wszystkie składniki razem mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę sypiemy starty ser.
Naczynie żaroodporne ląduje w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekankę pieczemy przez 15 minut i podajemy na ciepło.