Przepis na aromatyczną i sycącą zapiekankę, która zachwyci Twoje podniebienie! Wypróbuj połączenia soczystych bakłażanów z kremową mozzarellą i wyrazistym parmezanem. Ten przepis z pewnością zasłuży na uznanie Twoich gości!
Składniki
- bakłażan (2 sztuki)
- bazylii świeżej (2 garście)
- bułka tarta (1 niepełna szklanka)
- jajka (2 sztuki)
- mleka (2 łyżki)
- oliwy z oliwek (1 łyżka)
- sosu pomidorowego (600 g)
- soli (1 łyżeczka)
- mozzarelli, startej (200 g)
- parmezanu startego (1 niepełna szklanka)
- ziół prowansalskich (1 łyżka)
Przygotowanie
W misce mieszamy jajka z mlekiem i szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy bułkę tartą z parmezanem, ziołami prowansalskimi i solą.
Bakłażany kroimy w talarki o grubości około 1 cm. Każdy zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej i parmezanie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Następnie odwracamy bakłażany i piecz kolejne 15 minut. Nie wyłączamy piekarnika.
Na dno formy do pieczenia wylewamy połowę sosu pomidorowego. Układamy na nim 1/3 bakłażanów, posypujemy 1/3 mozzarelli i posiekanej bazylii. Przykrywamy kolejną warstwą sosu. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy wszystkie składniki. Na wierzchu posypujemy obficie resztę mozzarelli i bazylią.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż wierzch będzie złocisty. Gotowe!