Jeśli masz bardziej leniwy dzień, ale chcesz przygotować coś na obiad, to zapiekanka z mięsem mielonym będzie znakomitym rozwiązaniem. Szybko, prosty i przyjemnie. A przy tym jak smacznie!
Składniki
- Warzywa na patelnię w stylu greckim (450 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Olej (1 łyżka)
- Śmietana 18% (250 g)
- Jajko (2 sztuki)
- Sól (6 szczypt)
- Pieprz czarny (6 szczypt)
- Papryka mielona słodka (0,5 łyżeczki)
- Mozzarella (125 g)
- Rozmaryn świeży (1 gałązka)
Przygotowanie
Na początek, jak to przy zapiekankach, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy na bok. W drugiej kolejności na tej samej patelni podsmażamy warzywa do momentu, aż lekko zmiękną. Je również doprawiamy solą i pieprzem.
Do osobnej miski wbijamy jajka i bełtamy je. Dodajemy do nich śmietanę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Połowę przygotowanych warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je równomiernie rozłożonym mięsem i na nim układamy kolejną warstwę warzyw. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekankę posypujemy startym na grubych oczkach serem mozzarella. Wierzch dekorujemy rozmarynem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut.