Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem, screen z YouTube

Jeśli masz bardziej leniwy dzień, ale chcesz przygotować coś na obiad, to zapiekanka z mięsem mielonym będzie znakomitym rozwiązaniem. Szybko, prosty i przyjemnie. A przy tym jak smacznie!

Składniki

  • Warzywa na patelnię w stylu greckim (450 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Olej (1 łyżka)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Sól (6 szczypt)
  • Pieprz czarny (6 szczypt)
  • Papryka mielona słodka (0,5 łyżeczki)
  • Mozzarella (125 g)
  • Rozmaryn świeży (1 gałązka)

Przygotowanie

Na początek, jak to przy zapiekankach, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy na bok. W drugiej kolejności na tej samej patelni podsmażamy warzywa do momentu, aż lekko zmiękną. Je również doprawiamy solą i pieprzem.

Do osobnej miski wbijamy jajka i bełtamy je. Dodajemy do nich śmietanę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Połowę przygotowanych warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Przykrywamy je równomiernie rozłożonym mięsem i na nim układamy kolejną warstwę warzyw. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekankę posypujemy startym na grubych oczkach serem mozzarella. Wierzch dekorujemy rozmarynem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut.

Powiązane posty